De positieve invloed van Qigong op therapeutische processen

De Chineng Qigong heeft mij heel erg geholpen in mijn eigen therapeutisch proces. Ik voelde direct dat de Qigong iets aanreikte wat mijn processen versnelde. Ik ervaarde de helende kracht van de oefeningen en de energie.

In mijn leven heb ik veel gedaan aan dans, danstherapie en yoga. Het was moeilijk voor me om de verbinding te voelen met mijn lichaam, te aarden en te centreren.
De nadruk die er in Qigong en Taichi gelegd wordt op de verbinding tussen het gebied van de navel en Mingmen en de rest van mijn lichaam is voor mij cruciaal.

Naar binnen gaan

Meditatie in de vorm van zachte en rustige bewegingen door middel van Qigong is voor mij een prachtige manier om naar binnen te gaan en te focussen. Het maakt me kalm en ontspannen.

De in- en uitgaande manier van bewegen, zorgt ervoor dat ik me heel en vredig voel. Ik voel het universum en de levensenergie (chi) zowel in me als buiten me. De focus op de kleine bewegingen, die zo in balans zijn, vergroten mijn lichaamsbewustzijn.

Het ervaren van verbindingen in je lichaam weerspiegelt de manier waarop je verbindingen met de buitenwereld aangaat.

Psychische trauma’s en Qigong

Ik heb als dans-, bewegings- en lichaamsgericht therapeut in de psychiatrie gewerkt met getraumatiseerde mensen. In mijn eigen praktijk als transformatietherapeut werk ik ook met mensen die last hebben van trauma’s. Bij veel psychiatrische of psychologische problemen is het contact met het lichaam verloren gegaan. Wellicht was het te angstig om in het lichaam aanwezig te blijven en te voelen wat er is.

In mijn werk als docent Chineng Qigong en Taichi help ik mensen hun lichaam als een eenheid te ervaren. Dit gebruik ik ook als therapeut. Wanneer je de basis in jezelf ervaart, ben je veilig. De buitenwereld heeft minder impact op je.

Het wordt gemakkelijker om met trauma’s te werken. Wie zich veilig voelt in zijn/haar lichaam kan gemakkelijker contact maken met moeilijke gevoelens die vaak hun oorsprong vinden in het verleden. Vanuit die veilige plek kun je er naar kijken, er mededogend naar zijn. Je hoeft niet meer te vechten tegen oude emoties, die zijn weggedrukt en nooit tot expressie zijn gekomen.

Misschien ook interessant voor jou

Personal training &
coaching

Mingmen
– blog –

Stel hier je vraag