De energetische levenspoort

Voor mij is Mingmen de centrale plek van waaruit de bewegingen ontstaan en worden aangestuurd. Mingmen (vertaald: levenspoort) is het punt in je rug ter hoogte van je 2e en 3e lendenwervels, van je navel en je taille. Mingmen is direct verbonden met de levensenergie van de nieren.

Ik leer mensen te bewegen van binnen naar buiten, met mingmen als startpunt. Ik beschouw mingmen als een soort accu of motor, van waaruit de beweging zichzelf ont-wikkelt of ontvouwt. Bewegen vanuit mingmen geeft een gevoel van gecentreerd zijn. Dit betekent dat je de basis voelt in jezelf en contact hebt met je lichaam. Daar is het veilig.

Onderste dantien

Het gebied tussen je navel en Mingmen en je hele buik daaronder wordt in China je onderste dantien of basisenergie-reservoir genoemd. Ik noem het ook wel je onderste energiebol. In de Qigong ligt de nadruk op de verbinding tussen dit gebied en de rest van je lichaam. Voor mijn bewegingsontwikkeling en -bewustwording cruciaal. In de yoga zoals ik die geleerd heb, lag het accent op het werken vanuit het hart. Ik miste daarbij de aarding, die ik zo hard nodig heb.

Krachtcentrum

In de moderne dans was ik gewend te bewegen vanuit mijn lichaamscentrum (navelstreek). Dit gaf me de mogelijkheid enorme kracht te voelen in mezelf. Ik had toen nog geen bewustzijn op energetische processen en levensenergie die daarmee verbonden zijn.

Dat bewustzijn werd pas echt concreet voor mij door het beoefenen van Qigong.

 

 

Stel hier je vraag